Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Markedsgøgleren » Pressen skrev

Pressen skrev

På sporet af den tabte mening

Der er noget på en gang urovækkende og underfundigt over den serbiske forfatter Jelena Lengolds debut på dansk, "Markedsgøgleren". I stramt strukturerede forløb oprulles en uens skare af menneskeskæbner, hvis eneste fællesnævner er, at de alle er kuldsejlede i tilværelsens absurde almindelighed. Mennesker, der søger en mening, men stedse går på grund. (…)

Det lyder unægteligt kuriøst, uhyrligt ligefrem, men Lengold formår med sin forfinede realisme at skabe antydninger, der drager og undrer uden at udpensle og overfortælle. Der veksles vellykket mellem nøgternt registrerende beskrivelser, tæt på det minimalistiske, og passager med stor lyrisk billedstyrke og dybsindige filosofiske aforismer. (…)

"Markedsgøgleren" er et på samme tid muntert, bizart, banalt og smertefuldt livtag med tilværelsens skrøbelighed. Der murrer bestandigt flere uudsagte betydningslag i teksterne, som gør Lengold til en slags serbisk svar på vores egen minimalismemester, Helle Helle. (…)

Med subtile anstrøg formår hun at skildre hele følelsesfortællinger på en på en gang poetisk og humoristisk vis, så tilværelsens trivialiteter, parforholdets umulighed, den afgrundsdybe afmagt og livslammende sorg kan mærkes efter sidste side.

Kathrine Maria Amann, Kristeligt Dagblad, 6. januar 2018, 4 af 6 stjerner

Med talent for at overliste sin læser

Sørgmunter, dette lidt gammeldanske udtryk, er utvivlsomt det bedste ord til at beskrive serbiske Jelena Lengolds 'Markedsgøgleren', hendes fjerde novellesamling og første udgivelse oversat til dansk.

Flere af bogens 12 noveller er nemlig så lystigt og muntert udfoldede, så grænsesøgende i beskrivelserne af karakterernes gøren og laden, at man undervejs i flere af teksterne tænker: Der kommer til at gå noget galt her. Og så sker det: I ét ryk forandrer det hele sig, endda i en sådan grad, at man som læser enkelte gange bider sig i læben af skam over, at man det ene øjeblik sad og grinte af noget, som i det næste viser sig at være begyndelsen på en historie om incest og smadrede familiestrukturer.

Bare rolig kan, man måske sige. Det er ikke alle Lengolds beretninger om disse fortabte sjæle, som er lige brutale. Men hendes evne til at overliste læseren siger til gengæld noget om, med hvilken magt og sindrighed hun ofte formår at forvandle komiske hverdagshændelser til ubrydelige problemstillinger, der gør ondt langt ind i eksistensen. (…)

Lengolds prosa er ofte koncentreret og imponerende spids.

Christian Johannes Idskov, Politiken, 1. januar 2018, fire af seks hjerter

Rene, transparente tanker

Gennem hele bogen strør Lengold om sig med den slags idiosynkratiske hverdagsobservationer, som kun dygtige forfattere kan lykkedes med at give en klang af universalitet. Fælles for mange af novellerne er en sådan optagethed af de helt nære ting: små glimt der bliver meningsfulde, når livet ved en makrobetragtning synes uhåndterbart. Som den deprimerede fortæller, der bliver helt blød om hjertet ved synet af en pige, der holder om en kop med begge hænder ’som om hun varmer sig på den’; eller kvinden der er ved kvæles i sit ægteskab, som sniger sig til et hemmeligt rendezvous med charterhotellets Elvis-imitator, men stadig gemmer på stor ømhed for sin mands behårede krop, som den ligger uvidende dér på en luftmadras i hotellets pool.

I Jane Kabels danske oversættelse står Lengolds’ sprog rent og klart, og det er en lise, når novellerne så insisterende handler om livets og følelsernes besværlige uklarhed. En kvinde overvejer under et ulmende skænderi med sin utro mand, hvad der ville ske, hvis vores tanker ikke kunne skjules: ’Måske ville mennesker så opøve en teknik til at tænke rene, sikre, transparente tanker?’. Manden svarer, så man tydeligt mærker livets uafladeligt mudrede kompleksitet, at han ikke tror, hun ville bryde sig om at høre hans tanker lige nu. Angiveligt fordi, at de ikke er så pæne.

Men jeg tror han tager fejl; vi vil faktisk gerne høre hans tanker. For Jelena Lengold viser os igen og igen hvordan der sideløbende med det grimme og kyniske, i de mest uventede afkroge, også findes skønhed og meningsfylde. Ikke på trods af, men flettet sammen med. Ingen af bogens karakterer har den slags rene tanker, som kvinden drømmer om – og gudskelov for det.

Magnus Friis, LitteraturNu, 22. april 2018. Læs hele anmeldelsen her

Tre store forfattere

Den serbiske forfatter Jelena Lengold er nu repræsenteret i serien med den prisbelønnede novellesamling "Markedsgøgleren" (…), der viser hendes mesterskab i dybdeborende realisme, krydret med krimi og erotik.

Lolland-Falsters Folketidende, 23. december 2017

Lektørudtalelse

12 velskrevne korte noveller, der kommer omkring forskellige temaer, genrer og følelser.

Vurderet af Louise Hede