Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Hestvik » Pressen skrev

Pressen skrev

I sommerhus med mor

Fremragende islandsk roman, hvor alt muligt ligger og lurer i det helt almindelige.

»Nu tror jeg, hun er død,« siger sygeplejersken. »Det skete allerede i forrige kapitel,« svarer hovedpersonen, Elin, der er ved at læse en krimi op for sin alderssvækkede mor. Men sygeplejersken mente nu faktisk moren. Udvekslingen demonstrer den brutale humor, der sine steder er på færde i denne tætte, lille roman, og den blanding af lavmælt hverdagsrealisme og lurende gru, der er helt gennemgående.

Man kommer som læser hurtigt til at holde af denne lille perle af en roman, jeg slugte den i to store mundfulde, og man har faktisk lyst til bare at begynde forfra. Der er en fortættet energi i Elins tilsyneladende banale tankestrømme og de enkle sætninger i Erik Skyum-Nielsen glimrende oversættelse. Der hænger en mærkelig grænsestemning over både sommerhusområdet ved søen, persongalleriet, og handlingsforløbet. I det helt almindelige lurer alt muligt ualmindeligt, og det hele er lavet med de uanseligste midler. Fremragende.

Jon Helt Haarder, Jyllands-Posten, 6. november 2017, 5/6 stjerner

Ulmende islandsk prosa

Den er på samme tid dramatisk og underligt nedtonet; handlingen folder sig langsomt ud, og dog er det svært ikke at læse hurtigt videre. Ofte lader romanen det være usagt om det, der sker, er tilfældigt, eller noget, karaktererne bevidst udsætter hinanden for, og en del af spændingen kommer både fra Elins hjertesygdom, der gør enhver anstrengelse og overraskelse farlig, og fra den snigende mistanke om, at hun måske slet ikke kender sin søn så godt, som hun selv tror. (...)

Kristný, der tidligere har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, skriver knapt og klart. (...)

Hestvik er et drama, hvis eksistentielle perspektiver oftere antydes end udfoldes (...)

Martin Bastkjær, Information, 11. november 2017

Gys i maven

Islandsk psykologisk gyser lægger op til et kig ned i en ondskab så dyb, som den kun ses hos skadede børn. (…)

Den lange startbane viser sig at føre til en gedigen flyvetur, der giver gys i maven. (…)

GERðUR KRISTNÝ landede for seks år siden i dansk litteratur med Erik Skyum-Nielsens oversættelse af 'Blodhingst', en fejende flot samling digte om jætter og nordiske guder, der viste sig at være af samme beskaffenhed som nutidens mennesker. Denne gang, i en oversættelse fra samme sikre hånd, er hun gået den modsatte vej. Med en hverdagsrealisme så traditionel, at den er en prøvelse, lægger hun op til et kig ned i en ondskab så dyb, som den kun ses hos skadede børn.

Thomas Bredsdorff, Politiken, 2. november 2017, 4/6 hjerter

Psykologisk gyser

Alting er så uheldsvangert og der ulmer en udefinerbar uhygge over den ene dag romanen foregår. Uden at røbe for meget, så må jeg tilstå, at nogle romanens personer både er ondskabsfulde og næsten gyseragtige, samtidig med at det bare er helt almindelige familier på weekendtur i sommerhus.

Men ud over det psykologiske gys, er der også historien om en ung kvinde, der gerne vil noget andet med sit liv, en kvinde der er (uhelbredelig?) syg. En kvinde som har et besynderligt reaktionsmønster, men også en kvinde der til tider nærmest opfører sig som et barn. Jeg kan helt klart anbefale Hestvik, som dragende psykologisk læseoplevelse, der vil egne sig i en læsekreds, hvor man kan få talt den ordentligt igennem og prøve at forstå alt det, der står mellem linjerne.

Marianne Träff, litteratursiden.dk, 23. januar 2018

Lektørudtalelse

Det er mellem linjerne og gennem det præcise og betydningsfyldte sprog, at forfatteren formår at fortælle en historie, som griber læseren. Spændingen er i starten af psykologisk karakter, for senere i bogen at slå ud i mere voldsomme og konkrete begivenheder.

Vurderet af Michael Linde Larsen