Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Jihad og døden

Jihad og døden

Olivier Roy: Jihad og døden. Udgivet oktober 2017. 1. udgave. 1. oplag. 174 sider. Hæftet. 250 kr. ISBN 978-87-7695-490-1.

Tilrettelagt af Anne Rohweder, oversat af Birgitte Rahbek.

Køb

Den franske sociolog, Olivier Roy, har siden 1980erne været en af den vestlige verdens mest originalt tænkende islamforskere. Flere af hans bøger er kommet i dansk oversættelse, og nu udkommer hans værk, Jihad og døden, hvori han gør opmærksom på det mærkelige fænomen, at en stor andel af de islamister, der begår terrorhandlinger eller kæmper for islamisk stat, ikke synes særlig religiøst optaget. Derimod søger de døden.

Hvordan har ISIS kunnet mobilisere støtte fra store dele af verden og kunnet tiltrække titusinder af frivillige , hvoriblandt mange konvertitter?

Olivier Roy foreslår, at vi ikke kun står over for en global islamistisk vækkelse, men at islamismen også må ses som en global nihilistisk ungdomskult med døden som fixpunkt. Derved ligner islamismen andre radikale ungdomsbevægelser, der også forkaster grundlæggende moderne værdier og livsformer. Med Roys ord, så står vi ikke over for en radikalisering af Islam, men af en islamisering af radikalismen.

Roy’s bog har forord af journalist Jakob Sheikh.