Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Jihad og døden

Jihad og døden

Olivier Roy: Jihad og døden. Udgivet oktober 2017. 1. udgave. 1. oplag. 174 sider. Hæftet. 250 kr. ISBN 978-87-7695-490-1.

Tilrettelagt af Anne Rohweder, oversat af Birgitte Rahbek.

Køb

Olivier Roy i samtale med Jakob Skovgaard-Petersen 20022018 kb

Tænkere. Olivier Roy i samtale med Jakob Skovgaard-Petersen foran en fuld sal på Det kongelige Bibliotek den 20. februar 2018

Den franske sociolog, Olivier Roy, har siden 1980erne været en af den vestlige verdens mest citerede islamforskere. Flere af hans bøger er kommet i dansk oversættelse, og i den seneste, Jihad og døden, gør han opmærksom på det mærkelige fænomen, at en stor andel af de islamister, der begår terrorhandlinger eller kæmper for islamisk stat, ikke synes særlig religiøst optaget. Derimod søger de døden.

Hvordan har ISIS kunnet mobilisere støtte fra store dele af verden og kunnet tiltrække titusinder af frivillige? Hvorfor er der en så stor andel af konvertitter?

Olivier Roy foreslår den fortolkning af fænomenet, at vi ikke kun står over for en global islamistisk vækkelse, men at islamismen også må ses som en global nihilistisk ungdomskult med døden som fixpunkt. Derved ligner islamismen andre radikale ungdomsbevægelser, der også forkaster grundlæggende moderne værdier og livsformer. Måske står vi ikke over for en radikalisering af Islam, men af en islamisering af radikalismen!

Roy’s bog har forord af journalist Jakob Sheikh.

Lyt til Rushy Rashids samtale med Olivier Roy på radio24syv.

Turist i Europa. Professor Garbi Schmidt, ruc, guider Olivier Roy rundt på det muslimske Nørrebro den 21. februar 2018. I baggrunden bag skæg og briller: Søren Møller Christensen, Forlaget Vandkunsten, og Francois Barjot, Det franske Kulturinstitut. Selfie.