Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Iseskrog

Iseskrog

Margrethe Tjalve: Iseskrog. Udgivet oktober 2017. 1. udgave. 1. oplag. 380 sider. Hæftet. 299 kr. ISBN 978-87-7695-330-0.

Tilrettelagt af Peter Folkmar.

Køb

Hvad er det der giver styrke i livet?

Iseskrog er noget i retning af lyden af tør is mellem græstuer, der trædes i stykker. Det er også titlen på Margrethe Tjalves på alle måder store debutroman om Gertrud Rask, der var gift med Hans Egede, ”Grønlands apostel”.

Historien udspiller sig i Grønland fra 1721-1735. Dens hovedperson er Gertrud Rask, gift med missionæren Hans Egede, der er udsendt som leder af handel og mission.

I prologen til den egentlige historie i Grønland åbner konflikten sig. Hans Egede, der er præst på Lofoten, vil til Grønland for at missionere, men Gertrud gør modstand, og hendes langvarige og smertefulde afvisning af ægtemanden ophører først, da hun indgår en handel med Gud: Hvis Gud vil frelse hendes børn fra en truende koppesygdom og redde hendes ældste søn fra druknedøden, lover hun at rejse med. I de følgende år er denne aftale med Gud en sikkerhed, som giver hende styrke til at modstå angreb og farer og hjælpe sin mand. Men efterhånden vendes den til en skyld for alle de ulykker, som den dansk-norske koloni påfører grønlænderne. Hvad skal det hele nytte?

Romanen falder i fire dele: Tiden inden Grønland, rejsen og det første år, kærligheden, og til sidst døden.