Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Det mousserende element

Det mousserende element

Kristian Hvidt: Det mousserende element. Udgivet juni 2016. 1. udgave. 1. oplag. 232 sider. Hæftet. 289,00 kr. ISBN 978-87-7695-406-2.

Tilrettelagt af Carl-H.K. Zakrisson.

Køb

Indtil 1986 var en væsentlig del af dansk økonomi styret af en flok bankierer, vekselmæglerne, som siden børsforordningen af 1807 havde eneret på at købe og sælge aktier og obligationer, fremmed valuta og handel med guld og sølv i barer samt kostbare stene og rav. Før de store, private banker brød monopolet, var det vekselererne, der alle hverdage kl. 12 mødtes på Børsen og fastsatte kurser og omsætningen på det danske kapitalmarked.

En af de fornemste københavnske vekselerere var firmaet R. Henriques jr. Det blev grundlagt i 1801 af manden med det navn og drevet gennem fem generationer i samme slægt. Ruben Henriques jr. nedstammede fra en jødisk familie, der efter forfærdelige forfølgelser i Portugal kom til København i 1752 via Amsterdam, Hamborg, Altona - og Nakskov.

Vekselererfirmaet spillede også en rolle som formidler af store lån til kommuner og staten og var med til at fastslå de officielle valutakurser.

Bogen fortæller om, hvordan sådan et vekselererfirma blev drevet af Ruben Henriques og hans sønner. På Amagertorv nr.6 ser vi ham i vinduet på 1. sal og lærer nogle af vekselmæglerens transaktioner at kende. I baghuset følger vi hans frodige familieliv med 18 børn. Hans efterfølger som chef 1852-1913, Martin Henriques havde færre børn, men til gengæld et blomstrende selskabsliv med Bournonville, H.C. Andersen og Edvard Grieg som stamgæster.