Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Påfuglens tårer. En rejse i de irakiske ezidiers verden før Islamisk Stat » Hvad pressen skrev

Hvad pressen skrev

Et truet folk og deres hemmelighedsfulde historie

Sociolog Peter Wiingaard har skrevet den første bog på dansk om de kurdiske ezidiere. Den har været savnet.

Hvem er påfuglen? Og hvorfor græder den? Påfuglen er Melek Taus, den navnkundige engel, som er intet mindre end Guds stedfortræder på Jorden. Og den græder, fordi dens folk, som tilbeder den, er truet af udslettelse.

Sommeren 2014 bragte grufulde nyheder om ' ezidierne', en særlig gruppe mennesker, som Islamisk Stat havde dømt til udslettelse. Jihadisterne bortførte deres kvinder og solgte dem som sexslaver, mænd og børn blev dræbt, og de, der slap væk, måtte dø af tørst på Sinjarbjerget. Men hvem er ezidierne? Det gav nyhedsstrømmen ikke noget klart svar på. Peter Wiingaard er sociolog og tilknyttet Kristeligt Dagblad. Han besøgte ezidierne i 2011-12 som led i et arbejde med Mellemøstens minoritetsreligioner. Islamisk Stats uhyrlige angreb på ezidierne fik ham til at udgive de færdigskrevne kapitler om ezidierne som en selvstændig bog.

Katastrofen i 2014 opridses med et sikkert overblik. Derefter får vi en klar og sober indføring i ezidiernes historie, ikke kun som ofre, men som et folk med en egen fascinerende, hemmelighedsfuld og ofte misforstået tusindårig historie.Wiingaard balancerer bogen igennem fint mellem sit personlige møde med ezidierne og forklaringer på deres tro og ritualer. (...)

Påfuglens tårer' er den første bog på dansk om ezidierne. Den har været savnet.Ezidierne er i fare. Peter Wiingaards fine lille bog kan forhåbentlig være med til at give dem et ly her hos os.

Hjalte Tin, Politiken, 9. februar 2016

De truede religioner

Minoriteter er trængt i Mellemøsten, hvor IS renser ud med umenneskelig hånd. Sociolog PeterWiingaard fortæller de kurdiske yazidiers historie. Og det gør han godt.

I august 2014 indledte Islamisk Stat en udrensning i Nordirak. Målet var de mange minoritetsreligioner, og alle, som ikke frivilligt konverterede til islam, blev udsat for tortur eller voldtægt eller blev i værste fald slået ihjel.

Blandt dem var de kurdiske yazidier, der for en kort stund kom i verdens søgelys. For mens de kristnes lidelser i Mellemøsten for længst har nået verdenspressen, omend i begrænset omfang, er yazidiernes kvaler ukendt for de fleste. Faktisk er det de færreste, der ved, at de overhovedet findes - og nu, hvor de er truet på deres eksistens, er det endnu vigtigere end nogensinde at fortælle deres historie, mener Peter Wiingaard.

Peter Wiingaard blander ubesværet hårde historiske facts med stemningsfuld reportage og fine interviews, og hans glidende overgange er imponerende.De vækker mindelser om den mundtlige tradition, som netop yazidierne er rundet af, og det bliver de bedste steder næsten tusind og én nat-agtigtmidt i al sin grumme, realistiske gru.

Det er ikke svært at kaste stjerner efter Peter Wiingaards bog om yazidierne. Og han får fire. Men vi ender alligevel på fem. Den sidste stjerne går nemlig til Forlaget Vandkunsten, der igen påtager sig et imponerende kulturelt ansvar ved at binde an med de udgivelser, som man får smæk for at kalde smalle, selv om de er det. Og så har forlaget endnu en gang leveret et stykke rasende smukt boghåndværk.

Lotte Kirkeby Hansen, Kristeligt Dagblad, 25. juni 2016 (5/6 stjerner)

En vingeskudt engel

Foruroligende førstehåndsberetning om de irakiske ezidiere og deres hvileløse kamp for at bevare håbet, livet og deres religion er en fjer i hatten på debuterende sociolog.

(...) Ezidierne dyrker én gud og har også meget andet til fælles med de store monoteistiske religioner. Samtidig kan man høre ekkoet af tabte tiders naturreligioner, hvor solen og elementerne var i centrum. Det er ikke let at danne sig et overblik over, hvad ezidierne egentlig tror på. En sagnomspunden hellig kanon er for længst gået tabt, og religionens lærdom er de sidste mange århundreder blevet mundtligt overleveret. Det giver masser af plads til usikkerheder, selvmodsigelser og paradokser. Eller, om man vil, til en dynamisk tradition uden pedantisk ortodoksi. Hos ezidierne kan to udlægninger af samme historie således sagtens leve parallelt.

Wiingaard har gjort det eneste rigtige i forsøget på at kortlægge ezidiernes komplekse religion, idet han i 2011 og 2012 rejste dertil for at lade ezidierne selv sætte ord på deres historie. Bogen er således først og fremmest en rejseberetning fyldt med ezidiernes personlige fortællinger, som Wiingaard supplerer på en harmonisk måde med henvisninger til den sparsommelige forskning på området. Selvom mange detaljer er til debat, så ligger visse ting fast: Alle ezidiere er kurdere, og de har et indviklet kastesystem uden plads til konvertitter, da man skal være født ind i religionen (...) At få dokumenteret ezidiernes historie og særegene verdensbillede er derfor bedrøveligt presserende. Og selvom ezidiernes situation har ændret sig radikalt, siden Wiingaard rejste i området, så er PÅFUGLENS TÅRER et vigtigt og velskrevet bidrag hertil.

Simon Lykke, litteratur.nu, 15. marts 2016

Den tragiske historie om et ukendt folk

Historien om ezidiernes kamp for at overleve er en universel historie om, hvordan religioner og mindretal kan fortrænges og ultimativt udryddes.

Denne bog er udgivet i aktualitetens interesse. Al ære værd, da dens indhold er både hyper-aktuelt og samtidig rummer total ukendt stof for de allerfleste danskere. Med mindre de er abonnenter på Kristeligt Dagblad, der flittigt og prisværdigt skriver om religiøse mindretal og deres skæbne. (...)

Wiingaard udførte i 2012 feltstudier i ezidiske landsbyer på de såkaldte Nineveh-sletter. For blandt andet at samle stof til nærværende bog. Her oplevede han denne ezidiske minoritets simple, men også angiveligt rige tilværelse. Hør hans oplevelse af ezidiernes religionsdyrkelse - en dyrkelse, der i og for sig er gældende og fælles for mange andre præmoderne landsbysamfund: » På mange måder er ezidiernes religion skabt til en simpel landlig livsførelse. Det er en naturreligion, som dyrker elementerne. (...)

Påfuglen, der i ezidiernes religion er Guds stedfortræder på jorden, græder, fordi dens folk er truet af udslettelse. Udført som nævnt af Islamisk Stat i sommeren 2014. Denne pest på jorden havde før aktionen på Sinjar-bjerget bortført ezidiernes kvinder og døtre -for efterfølgende at sælge dem som slaver - og dræbt deres mænd, fædre og børn. Mens de, der nåede at slippe væk, flygtede op på Sinjar-bjerget, hvor sult og tørst truede med at tage livet af dem.

Med den truende katastrofe i august 2014 som bagtæppe fortsætter Wiingaard med synkront at give en kompetent og i det store og hele velskreven antropologisk beretning om ezidiernes historie, levevis og religion. Ud over, hvad han ved selvsyn og på rejser har tilegnet sig af viden og forståelse, røber han også et indgående kendskab til den internationale litteratur om emnet.

(...) Over tid opstår og forsvinder kulturer - som ofre for netop den historiske udvikling. Wiingaard diskuterer da også til sidst -i den i øvrigt lille og smukt layoutede bog -ezidiernes alt andet end rosenrøde fremtid (...) Peter Wiingaard har skrevet en yderst aktuel og ikke mindst vedkommende og på det danske marked original bog om et emne, der hidtil har været totalt fremmed og ukendt i den danske offentlighed. Det fortjener han og Forlaget Vandkunsten stor ros for.

Thomas Petersen, Flensborg Avis, 15. marts 2016

Lektørudtalelse

Ezidierne er et folk med en helt egen urreligion, der hovedsageligt lever i irakisk Kurdistand. Bogen beskriver deres historie og vilkår baseret på en række besøg. For interesserede i religionshistorie og mellemøstlige forhold. (...) Peter Wiingaard, der er fagredaktør med speciale i tværreligiøs etik og mellemøstlige religioner, har studeret folket indgående og har besøgt dem i felre omgange. Bogen er udstyret med forfatterens egne fotos, omfattende litteraturliste og tidstavle. En meget sober og oplysende bog i et journalistisk sprog, der kan læses af menigmand.

Per Månson, DBC, uge 5 2016

Vellykket første bog om ezidierne

"Wiingaards bog er den første på dansk om ezidierne. Som han skriver i forordet, så har fraværet af skriftlige kilder gjort det vanskelig for nogen at nedfælde denne religion på skrift – indtil nu. Det har betydet, at ezidierne i vestlig presse typisk ikke har fået nogen stemme.

Resultatet er en velskrevet rejse- og kulturrejse, der på fornemt vis binder ezidiernes verden før og efter 3. august 2014 sammen og får læseren til at føle sig i Sinjar/Shingal.

Selvom bogen er baseret på rejser i lokalområdet før den store IS-massakre 3. august 2014, så har forfatteren heldigvis også tilføjet et par kapitler om den islamistiske organisations handlinger efter denne dato.

Wiingaard formår med interviews med lokale folk at komme ind i huden på den almindelige ezidi og berige læseren med personlige historier, så vi selv kan danne os et billede af, hvad de føler.

Gennem bogen får vi et billede af en gruppe mennesker, der har følt sig forfulgt hele livet og taler om 73 massakrer/folkemord. Som forfatteren skriver, så er ”ezidierne…blevet betragtet som kættere, lige så længe som deres religion har eksisteret. ISIS er blot det seneste nummer i rækken af fjender, som vil dem til livs.”

JYAN.DK, 12 januar 2016