Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Desertøren » Pressen skrev

Pressen skrev

Tæt på en fjern krig

Prisbelønnet novellesamling af dansk-afghanske Asef Soltanzadeh skildrer krigen indefra.

Krigen i Afghanistan bliver i denne nye udgivelse en påtrængende, sanset realitet også for den, der befinder sig langt borte fra den. Beskrevet som den er i dyb fortrolighed med både den ydre og indre virkelighed, men samtidig alment i den forstand, at det tillige er krigen som fænomen, der fortælles om: livsødelæggelsen på flere planer. (...) Hans første bog på dansk er et dybdepsykologisk nærstudie af, hvad krigen kan gøre ved et menneske. Krigen fremkalder angst og bliver nærmest til en sygdom i sindet.

Claus Grymer, Kristeligt Dagblad, 7. august 2015

Isak er ikke det eneste offer

(...) Tænk... ja, der er meget at tænke over, når man læser Asef Soltanzadehs novellesamling.

Absurditeten, fremmedgørelsen af mennesker, der har levet længe i en endeløs, meningsløs kamp, under skiftende krigsherrers vilkårlige nåde og især unåde, tvunget ind i fraktioner, ned i skyttegrave. Tvunget til at myrde hinanden. Bundløs træthed, afløst af nærmest hysterisk munterhed og vanvittig dumstædighed, der koster livet. NÅR JEG skriver mennesker, mener jeg mænd. Der optræder knap nogen kvinder og kun som skygger i dette univers af krig, magtesløshed og tåbelige kommandanter. Det er et fremmedartet univers, også fordi sproget og stilen er fremmedartet. (...) Stilen er ofte svulstig - en drage med et smukt kvindeansigt sættes fri og udvikler sig til allegori over frihed, håb, kærlighed og så hadefuld, nærmest barnagtig forfølgelse - skiftende med den tørre, trøstesløse trasken omkring.

Man tænker Kafka, man tænker Camus. (...)

Helle Hellmann, Politiken, 23. august 2015

Lektørudtalelse

Novellesamling om den glemte krig i Afghanistan. TIl alle med interesse for krigens mere nuancerede skyggesider. (...) I otte små noveller udfoldes forskellige beskrivelser af krige mellem Rusland og Afghanistan. Om hvordan troskab til forskellige fornter kan splitte hele familie. Om hvordan angst for anholdelse kan æde sindet. Om hvordan småfuskere og kujoner klarer sig igennem hverdag og flugt.

Meget velskrevet og til tider et poetisk indblik i krigens skæbner. Det mere nuancerede billede på helt og kujon og længden af novellerne kunne gøre bogen interessant i undervisningssammenhænge. (...) Bør anskaffes fordi det er godt skrevet (...)

Tina Schmidt, DBC, uge 39