Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » En introduktion til Hadith » Pressen skrev

Pressen skrev

Gammelt nyt om profeten

Hvis man tror, at den arabiske hadith blot er kuriøse og støvede beretninger om profeten Muhammad & co. fra 600-tallets Arabien, bør man straks tro om. Hadith er på mange måder lige så vigtig som Koranen, for hadith detaljerer og konkretiserer, hvor Koranen er utydelig eller tavs. Hadith giver muslimerne et meget mere levende billede af deres profet end dét, som Koranen leverer.

I forbindelse med udgivelsen af John Burtons En introduktion til Hadith (anmeldt af Frederik Stjernfelt i Bøger 29. august) afholdt Forlaget Vandkunsten og C. L. Davids Fond for nylig et arrangement i Københavns Universitets gamle og smukke Anneksauditorium B. Det har været kutyme at invitere forfatteren til at forelæse om sit emne og bog, men Burton døde desværre tidligere på året som en gammel mand. Burtons efterfølger på Edinburgh universitet, og én af hadith-forskningens førende repræsentanter, Andreas Görke, kunne lykkeligvis træde til og give tilhørerne en grundig briefing om forskningsfeltet før og nu. Det er ingen let opgave, for hadithforskningen er præget af store uenigheder, og de mere avancerede studier har en tendens til at være monstrøst tekniske. Men her er det hurtige overblik: Som i så megen religionsforskning er der et naturligt spændingsforhold mellem de religiøse kilder forstået som normsættende og autoritative, og kilderne som historiske og autentiske. For muslimer er det groft sagt sådan, at de hadithtekster, traditionen har klassificeret som sunde (sahih), skal betragtes som autentiske udsagn fra eller om Muhammad. Her går autoritet og autenticitet op i en højere religiøs enhed.

Thomas Hoffmann (Professor MSO i koranstudier, Afdeling for Bibelsk Eksegese, Teologisk fakultet, Københavns Universitet), Weekendavisen, 3. oktober 2014