Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Ude af øje. Erindringer 1940-1973

Ude af øje. Erindringer 1940-1973

Troels Andersen: Ude af øje. Erindringer 1940-1973. Udgivet oktober 2014. 1. udgave. 1. oplag. 286 sider. hæftet. 299,95 kr. ISBN 978-87-7695-369-0.

Tilrettelagt af Anne Rohweder, illustreret af Troels Andersen.

Køb

Troels Andersens billedrige levnedsskildring er fortællingen om et liv med kunsten som ledestjerne. Tidligt kendskab til det russiske sprog og passion for billedkunst førte til en livslang opdagelsesrejse i det 20. århundredes radikale kunst i Rusland og Europa.

Under lange ophold i Rusland afdækkede Troels Andersen sider af den tidlige abstrakte kunst, som i årtier havde været forvist til glemslen, og bidrog til at gøre den internationalt kendt. Beskæftigelsen med maleren Kazimir Malevitjs ideer og kunst bragte ham i kontakt med både ældre og yngre kunstnere, der var undertrykt i sovjettiden, og med gamle russiske emigranter i Paris. Her mødte han også Asger Jorn, hvis omfattende livsværk han har registreret , beskrevet og videreført gennem opførelsen af Silkeborg Kunstmuseum.

Som medstifter af Den Eksperimenterende Kunstskole, kaldet Eks-skolen, blev kunsthistorikeren selv en del af den danske 60’er-avantgarde, der prægede en epoke i dansk efterkrigskunst. Han skildrer i bogen nogle af de skiftende arbejdsfællesskaber, hvori en ny generation stillede radikale spørgsmål til kunstinstitutionen og samfundet. Det er en præcis historieskrivning med et fyldigt og muntert beskrevet persongalleri.