Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » For en nats kærlighed » Pressen skrev

Pressen skrev

Fransk finesse

Der er noget yderst sympatisk ved Forlaget Vandkunstens indsats for at lokke danske læsere til at prøvesmage små litterære godbidder gennem serien »Store fortællere i lommeformat« og ad denne vej puffe til kvalitetsbevidstheden hos folk. Lidt som når kendte kokke prøver at kile en madrevolution igennem for at få os til at spise mindre discount og mere kvalitet.

Det nyeste bind i serien er da også mundgodt for læseheste og andre, der kan blive høje af selv den mindste lille delikatesse fra en af litteraturens mestre, i dette tilfælde Émile Zola. Her serveres fem kraftfulde noveller som en lille anretning, der må og bør ægge til yderligere læsning.

(...) Man må i alt fald unde sig selv at nippe til dette forfatterskab og denne forfatter, som de fleste formentlig kender af navn, men færre af gavn. Zola er en af Frankrigs største forfattere fra sidste halvdel af det 19. århundrede, han hørte til naturalismes bannerførere, var umådeligt produktiv og samfundspolitisk aktiv i sit journalistiske virke. Han er måske mest kendt for sit åbne brev til den franske præsident i forbindelse med Dreyfus-affæren, »J'accuse«, der i øvrigt kostede ham en fængselsdom og landflygtighed

Merete Reinholdt, Berlingske, 25. august 2014,

Man skjuler døden, som man skjuler sit køn

Det kræver formentlig mindst en fimbulvinter og en førtidspension at gnave sig igennem sæsonens kommende store nyoversættelser: James Joyces ' Ulysses' og sidste hug af Marcel Prousts ' På sporet af den tabte tid'.

(...) Derfor er det også en lettelse, at Forlaget Vandkunsten udsender ' Store fortællere i lommeformat' og får selv en langskriver som den franske forfatter Émile Zola klemt ind i serien. Ja, det er ikke bare en lettelse, det er en stor, øjenåbnende fryd at blive mindet om, hvad Émile Zola (1840-1902) for fanden kunne ud over at tale retfærdighedens konkrete sag i den berømte Dreyfus-affære og sandhedens mere principielle i sin ihærdige kamp for naturalismens udbredelse.

Når skriften tager over

(...) At Zolas skrift således er uløseligt forbundet med avisens form og præmisser, mærker man i et udvalg af forfatterens langt mindre kendte noveller, som Forlaget Vandkunsten nu har givet os et glimrende lille udpluk af på dansk. For en nats kærlighed lyder novellesamlingens titel, navngivet efter den første af de i alt fem noveller; den handler om en postassistents ulykkelige forelskelse i den aristokratiske og gudesmukke Thérèse, der - i øvrigt med et giftigt nik til overklassen - viser sig at være en sadistisk og koldblodig morder, der i sidste ende naturligvis klarer livet så meget bedre end den ydmyge assistent, der har en selvfølelse på størrelse med en indtørret ært. Både denne og de fire andre noveller lever på alle måder op til avisernes krav om en spændstig og opsigtsvækkende handling, som Zola her leverer på en nøgtern og bestemt ikke humorforladt facon.