Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Hjertets regnebræt. Skærsilds- og teodicétemaer i europæisk litteratur fra Vergil til Graham Greene » Pressen skrev om Hjertets regnebræt

Pressen skrev om Hjertets regnebręt

Lærd vandring gennem litteraturhistorien

"Et værk med stor spændvidde og med et væld af knivskapre og tankevækkende næranalyser af centrale værker i litteraturhistorien.

Det kan derfor varmt anbefales at læse » Hjertets Regnebræt « og derefter gå ombord i de værker, der henvises til og behandles, og derved kan det være, at man med tiden kan føre sit regnskab over 3000 år og ikke blot ender med at leve fra hånden til munden."

Niels Roe i Helsingør Dagblad, 25. april 2013

__

Litteraturen efter skærsilden

"Det er bestemt en ganske storslået udflugt, Sven-Aage Jørgensen tager læseren med på. Som på virkelige rejser kan det også her være svært at få alle detaljerne til at passe ind i det overordnede billede, men det reducerer ikke oplevelsen væsentligt.
Ikke mindst i sine stort anlagte klassiker-læsninger er "Hjertets regnebræt" en overbevisende oplevelse.
At bogen udkommer Forlaget Vandkunsten er i sig selv en garanti for, at det ydre ikke lader det indre noget efter. Vandkunsten har længe lavet de smukkeste bøger i Danmark, og selv i det relativt beskedne format, "Hjertets Regnebræt" udfolder sig i, er det lykkedes at skabe en bog, der ikke bare indrammer indholdet perfekt, men som også er en sand nydelse at have i hånden.
Enhver spådom om den trykte bogs død bliver her gjort til skamme. Frygt ikke: Materialiteten lever! Og det bliver den ved med, hvis dens overlegenhed i sanselighed fortsat bliver udfoldet lige så mesterligt som her."

Asger Brandt, Kristeligt Dagblad, 15. marts 2013

___

Stiligt værk om livet efter døden giver læseren noget at tygge på

Hvor mon vi lister hen, når vi har stillet træskoene?

Det spørgsmål har optaget alle kulturer i vores nærmeste omegn. Nordboerne havde Hel og Valhal at ty til, grækerne Hades og Elysium, de kristne himmel og helvede, samt en sen og speciel opfindelse ved navn Skærsilden.

Om den kredser den pensionerede tyskprofessor Sven-Aage Jørgensen i et stiligt værk, der gaber over hele den europæiske litteratur.

Som foredrag er bogen eksemplarisk. Valget af tekster er temmelig vilkårligt, men brugen af dem er gennemført tankevækkende. Hele tiden noget at tygge på og tage stilling til."

Thomas Bredsdorff i Politiken, lørdag den 23. februar 2013

___

SATAN. Djævlene står på spring, når sjælene skal til dødsriget, i Andrea Bonaiutis freske 'Nedstigning til Limbus', der befinder sig i Santa Maria Novella i Firenze. - Foto: Illustration fra bogen

Hvad er mon meningen?

"Dybest set er professor Jørgensens bog en analyse af det moderne menneskes situation: Hvordan er det tilforladeligt hjemme i verden? Hvad er meningen? " Har jeg realiseret mit intellektuelle og emotionelle potentiale, fundet min rette identitet, eller har forhold, som jeg ikke er herre over, hindret mig i at blive mig selv?" spørger han.

Det er gedigent arbejde, men hovedinteressen samler sig alligevel om vor tid, ikke mindst fordi den nu læses ind i en ny kontekst, og her kommer Sartres ateistiske eksistentialisme ind. Jørgensen læser enakteren " Lukkede Døre" som eksempel på en ateistisk opdatering af billedet af Helvede. Her er ingen pardon. Man kan ikke referere til arvesynd eller social arv.
Mennesket er frit og summen af sine handlinger. Der er ingen Gud og derfor ingen gudskabt natur: Mennesket er kun, hvad det gør sig selv til. Såvel for Sartre som for Frisch er døden livets grænse og et fortsat liv efter døden en illusion.

Det er en læseværdig og velskrevet bog, der mestrer de store og afgørende perspektiver i den europæiske kultur. Det vil være tankevækkende læsning ikke blot for præster, men også andet godtfolk.

Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende, 15. februar 2013

Lektørudtalelse

"Smukt, interessant bog på højt niveau om religiøs tematik i litteratur. For studerende, teologier og litterater."
Marianne Majgaard Jensen, Lektørudtalelse, uge 2013/12