Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Niels Klims underjordiske rejse

Niels Klims underjordiske rejse

Ludvig Holberg, Ole Sporring : Niels Klims underjordiske rejse. Udgivet januar 2013. 2. udgave. 1. oplag. 452 sider. Hæftet, illustreret. 249,95 kr. ISBN 978-87-7695-315-7.

Tilrettelagt af Carl-H.K. Zakrisson, oversat af Peter Zeeberg, illustreret af Ole Sporring .

Køb

Nyoversat af Peter Zeeberg fra Holbergs latinske udgave fra 1741, illustreret af Ole Sporring og tilrettelagt af Carl Zakrisson. En lille tyk bog med et kraftigt og vittigt indhold.

Niels Klims underjordiske rejse er seriøs morskabslæsningfra1700-tallet.

Løssluppen humor og klog refleksion går hånd i hånd i denne roman om en selvsikker, ung akademiker der finder en ukendt verden i Jordens indre. Her får han udfordret alle sine europæiske vaneforestillinger om fornuftig samfundsindretning i mødet med besindige, talende træer, hyperaktive aber – og uciviliserede mennesker.

Hovedpersonen bliver ikke meget klogere af sine utrolige oplevelser, men læserne gør. Også i dag, snart 300 år efter at bogen blev skrevet.

Den unge student Niels Klim beslutter at undersøge en fjeldhule og lader sig hejse ned i dybet. Men rebet knækker, og snart befinder Niels Klim sig i en underjordisk verden. Her rejser han igennem en hel række lande, som alle er indrettet på hver deres særlige måde, f.eks. staten Potu, hvis indbyggere er træer. Her er der ingen opdeling i adel og pøbel; man placeres i stedet efter evne og antallet af grene. Indbyggerne har den opfattelse, at den, der begriber tingene langsomt, må være vis, da en hurtig opfattelse for dem er lig manglende dømmekraft. Niels Klim bliver derfor regnet for idiot.

Kunstneren Ole Sporring er kendt for at sample elementer af andres kunst i sine billeder, bl.a. Storm P.s tre smaa mænd, som gennem fire årtier har huseret i hans malerier. I sine illustrationer til Niels Klim bygger han videre på de tidligere klim-illustratorer fra Nicolai Abildgaard til Storm P og Hans Scherfig. Især Abildgaards figurerer genopstår som elementer i illustrationerne til denne nye udgave for det 21. århundrede.

Niels Klim udsendes i samarbejde med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og selskabets Holberg-projekt.

Tegning: Ole Sporring