Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Giraffens hals. Dannelsesroman » Pressen skrev

Pressen skrev

Blomstrende landskaber fra Tyskland

Schalanskys ”Giraffens hals” er derfor ikke en vellykket ”dannelsesroman”, som det ironisk anføres på bogens omslag, men en undergangshistorie, en sammenbrudshistorie. Samtidig sætter den store emner til diskussion – og udfordrer på fortræffeligste vis idéen om, at mennesket kan reduceres til pur biologi. Naturen er, synes romanens egentlige pointe at være, for mangfoldig til at kunne lade sig indfange i sådanne snævre tolkninger.

Moritz Schramm, Kristeligt Dagblad, 29. oktober 2012.

Tilpasning er nøglen til overlevelse

Det er denne adfærd af nærmest autistisk, måske endda psykopatisk karakter, som Schalansky iscenesætter med stor sproglig præcision. Som læsere venter vi uafladeligt på en katastrofe (...) Giraffens hals er en iskold og trøstesløs roman med et minimum af konkret handling.

Troels Heeger, Information, 25. oktober 2012.

Dannelse uden hoved

Bogen er god til læsere, der vil mere end bare underholdes. Den er skyggefuld, farlig og nærgående. Pas godt på dig selv og tag vare på dine nærmeste. (...) I sandhed en bemærkelsesværdig roman, der bevæger, skræmmer og fortjener at blive læst.

Lilly Jensen, Helsingør Dagblad, 29. september 2012.

Lærerinden der var giraf

”Giraffens hals” er en ænseværdig roman med budskab til lærere på alle trin og til samfundsborgere i det hele taget.
Den beskæftiger sig med væsentlige spørgsmål, som vedkommer os alle. Hvad er dannelse, og hvordan dannes vi? Er det noget med indsigt og paratviden, eller er det noget med følelser – eller måske en afvejet kombination? Eller er det nok, at vi ved, hvor vi kan finde svar på vore spørgsmål på internettet?

Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende, 27. september 2012.

Den mumificerede roman

Med Giraffens hals har Schalansky kastet sig ud i et direkte opgør med darwinismen ved at tage den på ordet og derefter føre den direkte ind i meningsløsheden. Det er der kommet en informationsmættet og ualmindelig tekst ud af.

Anders Engberg-Pedersen, Weekendavisen, 31. august 2012.

Naturen er ligeglad med dig

Tyske Judith Schalanskys strålende roman begynder som en veloplagt lektor Blomme-historie, men bliver så en bog om døde utopier, opløste samfund og den størst mulige ensomhed. (...) Der er gode bøger, og så er der gode bøger, der sprænger både deres eget og læserens perspektiv. Jeg synes, Schalanskys roman gør det sidste.
Thomas Thurah, Politiken, 28. august 2012.

Gartner i dannelsens drivhus

... den unge tyske forfatter, Judith Schalansky, der med »Giraffens hals« har skrevet en rasende interessant og humoristisk roman om liv og lærdom. (...) Læs og lær. Schalansky skriver sig ind i europæisk samtidslitteratur med denne lille perle af en roman, prægtigt oversat af Anette Petersen.

Jens Andersen, Berlingske, 25. august 2012.

Erotik og udlængsel

Judith Schalansky er på kort tid blevet en af Tysklands førende unge forfatter. (...)
Judith Schalanskys bøger har i overdådige mængder modtaget (eller lige akkurat ikke modtaget, men været indstillet til) prestigiøse litterære priser. Såmænd også designpriser.

Thomas Thurah, Politiken, 18. august 2012.

Fem til ferien - Kvindeliv på kryds og tværs

En tysk biologilærer, Inge Lohmark, lever og underviser i det tidligere DDR og tilslutter sig tydeligvis darwinismen og tesen om, at det er de stærkeste, der overlever. Det kommer både til udtryk i undervisningen og i hendes relationer til manden og datteren Claudia. Sidstnævnte har valgt at leve på USA's vestkyst, langt væk fra forældrene. Lohmark har kun set Claudia få gange, siden hun flyttede fra Tyskland. Manden er mest interesseret i sine strudse og sin strudsefarm.

Bogen refererer en del biologiundervisning, det skal man kunne klare, men den er med jævne mellemrum tilsat de mest fantastiske sort-hvide tegninger af biologiske fænomener som gopler, køer, fostre m. m. En meget fin bog at eje. Afslutningen åbenbarer og forklarer ganske overraskende, hvad den kølige biologilærer har formået i krydsfeltet mellem moderrolle og darwinisme.

Jette Bagh, Sygeplejersken, 22. juni 2015

Naturens orden har vi selv skabt

»Det er en bog, der handler om forskellen mellem at se og have et syn på tingene. Hun ser ikke sine elever. Hun ved allerede, hvad hun ser. Alt bliver straks ordnet og anbragt på sin rette plads. Derfor lyder den sidste sætning i bogen også: 'Inge Lohmark stod ved hegnet og så.' Det er måske et tegn på, at hun omsider ser i stedet for straks at indordne alt efter sin egen anskuelse.«

Stort interview med Judith Schalansky af Peter Wivel i Politiken, 18. august 2012.