Forlaget Vandkunsten » Hvem? » Judith Schalansky

Judith Schalansky

Judith Schalansky (født 1980) har med sine fire meget forskellige bøger markeret sig som en af Tysklands mest originale unge forfattere. Hun er uddannet i både kunsthistorie og grafisk design, og det ses. Hun designer selv sine bøger, og der er billeder i, så de er sjove at læse.

Den første, Blau steht dir nicht. Ein Matrosenroman, handler om fascinationen ved matrostøj og om en barndom hvor alt gik langsomt, og hvor bøger om matroser og tøjmode derfor blev hendes billet til mentale rejser i tid, rum og køn.

Med sin anden bog, Fraktur mon amour, oplevede hun en verdenssucces. Den tykke sorte og lyserøde bog er en personlig og sanselig præsentation af fraktur-skrifter. Den blev straks fra udgivelsen en designbibel på grafiske uddannelser over hele kloden.

Atlas over afsides beliggende øer er hendes personlige atlas over 50 øer som hun aldrig har besøgt og aldrig vil komme til, men som vi alle kender fra myter og fortællinger om strandinger, ensomhed, rigdomme og voldsom død. Alle kort er håndtegnede - og meget smukke. Atlas er udkommet på mange sprog og i store oplag, og ikke uden grund, for den er en bog til enhver, der kan falde i staver over et landkort.

Romanen Giraffens hals fra 2011 handler om en biologilærerinde, hvis mekaniske og følelsestomme verdensbillede krakelerer under presset fra en forelskelse i en elev.

Med både Atlas over afsidesliggende øer og Giraffens hals har hun vundet førstepriser i Stiftung Buchkunsts konkurrence om tysk bogdesign.

Atlas over afsidesliggende øer

Den litterære kattekalender 2017

Den litterære kattekalender 2023

Giraffens hals. Dannelsesroman

Krager