Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Rdo - Vindebymesteren. Vægmalerierne i Richard Winthers hus på Lolland

Rdo - Vindebymesteren. Vægmalerierne i Richard Winthers hus på Lolland

Jørgen Gammelgaard, Steen Møller Rasmussen: Rdo - Vindebymesteren. Vægmalerierne i Richard Winthers hus på Lolland. Udgivet august 2012. 1. udgave. 1. oplag. 160 sider. garnhæftet. 179,95 kr. ISBN 978-87-7695-256-3.

Tilrettelagt af Åse Eg Jørgensen.

Udsolgt

17 x 24 cm. Tilrettelagt af Aase Eg Jørgensen.

I én enorm kraftudladning udførte maleren Richard Winther i 1995 over 60 virtuose væg- og loftmalerier i sin bolig i et tidligere alderdomshjem på Lolland. Temaerne var hentet bl.a. fra Ovid, sport, Familiejournalen, asiatisk og afrikansk kunst og kunstneriske forbilleder som Goya, Constantin Hansen, Abildgaard, Ensor og Picasso.

(Richard Winther: Kannibal, 178 x 120,5 cm. Foto: Steen Møller Rasmussen))

Vægmalerierne forblev en myte blandt kunstkendere, som havde hørt om deres erotiske indhold, men ikke set dem, for Winther lukkede kun meget få mennesker ind over dørtærskelen.

Efter hans død i 2007 skulle huset sælges, og det blev tømt for kunst og indbo. Vægmalerierne kunne ikke flyttes, og deres skæbne var længe uvis, men i 2012 er det lykkedes at sikre husets fremtid og offentlig adgang til billederne. I bogen Rdo – Vindebymesteren introduceres Richard Winthers (alias Rdo) vægmalerier af forfatteren Jørgen Gammelgaard og de gengives ved dagslysoptagelser af fotografen Steen Møller Rasmussen.

Billederne anses af mange for at være et hovedværk i nyere dansk kunst.

(Richard Winther: Hie i ørkenen, 107,5 x 216 cm. Foto: Steen Møller Rasmussen)

Richard Winther (1926-2007) var maler og billedhugger, professor på Det Kgl. Danske Kunstakademi. Som 67-årig trak han sig tilbage til Vindeby på Lolland, hvor han købte et nedlagt plejehjem og i selvvalgt isolation skabte hundreder af malerier, fotografier og skulpturer. Richard Winther fik i 1974 Statens Kunstfonds livsvarige hæderslegat. Han modtog bl.a. Eckersbergmedaljen og Thorvaldsen medaillen, den fineste udmærkelse i dansk kunst.

(Richard Winther: Thisbe, 137 x 172 cm. Foto: Steen Møller Rasmussen)