Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Sælsomme stjerner stirrer mod jorden

Sælsomme stjerner stirrer mod jorden

Emine Sevgi Özdamar: Sælsomme stjerner stirrer mod jorden. Udgivet maj 2012. 1. udgave. 1. oplag. 240 sider. Hæftet. 249,95 kr. ISBN 978-87-7695-268-8.

Oversat af Jane Tversted.

Køb

Berlin 1976. Kæmpebyen i Europas hjerte er delt midt over, Vietnamkrigen er kun lige slut, og Tyrkiet er et blodigt diktatur. Forfatteren kommer ind med firetoget fra Istanbul, fast besluttet på at blive elev hos en af tidens vigtigste teaterinstruktører, Brecht-medarbejderen Benno Besson på Østberlins Volksbrühne. Hun må dagligt krydse mellem to verdener.

I Vest er der fællesbad, kollektiver og primalskrigsterapi. Om natten kan man ikke sove for elskovsbrølene. I Øst sætter staten snævre rammer for den virkeliggjorte socialisme, men et helt galleri af østberlinske skuespillere og ikoner hjælper forfatteren på vej. Hendes søgen efter kærlighed og arbejde bringer hende så langt som Vesterbro og Christiania i København.

Emine Sevgi Özdamars selvbiografi er en dybt morsom skildring af en tyrkisk skuespillers odyssé midt i 1970ernes epicentrum. Hendes fortælling er ikke bare sand. Den er poesi, teaterhistorie og kvindehistorie i ét, og indirekte også en skildring af den tyske venstrefløj: både Baader-Meinhof, Gregor Gysi og Rudolph Bahro optræder i uvante biroller.