Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Ansjos » Pressen skrev

Pressen skrev

Græd ikke saa aflangt, du grønne Ansjos

Hvor er det vidunderligt, at en mand som Kåre Gade kan finde på at samle og afprøve 66 opskrifter, hvori ansjosen er den absolutte hovedperson.

(...) Og godt, at forlaget Vandkunsten har villet udgive opskrifterne. Endda i en meget lækker og spiselig indpakning ...
Kåre Gades ansjosopskrifter rækker langt og kommer vidt omkring. Han bruger ansjoser til kød, til vildt og til alskens former for dressinger og salater, pastaretter og rene vegetarmåltider. I de fleste tilfælde skal man være varsom med ansjosen.
For meget ansjos kan ødelægge enhver ret. Men den rette dosering kan løfte retten op i en anden dimension. Og endelig behøver der ikke så mange krumspring til: En simpel kartoffelmad på et godt kernefuldt stykke rugbrød og med en ansjos på toppen er ganske enkelt en lykkemundfuld - hvis man altså er til ansjos.
Kjeld Koplev, Politiken 14. januar 2012.

Ansjosens sejrsgang

Madklummeskribenten Kåre Gade har nemlig lavet en lille appetitlig og designmæssigt smuk kogebog med titlen " Ansjos ".
Her har han udvalgt og afprøvet 66 opskrifter, hvor ansjosen spiller en større eller mindre rolle. Han bruger oftest marinerede ansjoser fra dåse eller glas, som vi kender dem fra butikshylderne, og gerne til en 10-15 kroner stykket. Dyrt er det nemlig ikke at lade ansjosen give karakter og fylde til kød-og fiskeretter, pastaer, pizzaer, salater eller brød.
Én af Kåre Gades spændende opskrifter er på leverpostej. Her hakkes sildemarinerede ansjoser sammen med lever, inden der tilsættes spæk og de øvrige ingredienser og bagningen i ovnen går i gang. Og igen: Brugt varsomt som et krydderi giver den leverpostejen karakter.
Kåre Gade, Fyens Stiftstidende, 17. december 2011.

Boghåndværk

En himmerigsmundfuld af en kogebog! Og dertil et dejligt eksempel på, hvordan man med helt enkle, men meget dygtigt anvendte virkemidler samt et væld af gode idéer ført veltempereret igennem kan skabe en stor lille bog. Den lille fisk med den markante smag varieres her i 66 opskrifter bundet sammen af en på én gang legende og elegant tilrettelægning, der spiller på både fiskens format, dens blå element og den typografiske udformning af ansjosdåseetiketter fra Middelhavsområdet. De smukt typograferede opskrifter fungerer aldeles glimrende helt uden billeder, blåt på hvidt. Bogen lukker fint op og er således nem at anvende til at kokkerere fra, hvilket jo er hele meningen. I al sin enkelhed viser bogen her både mønsterværdigt og originalt, hvad helt essentielle begreber inden for boghåndværk kan formes til i de rette hænder. Alle gode kræfter forener sig her i en fornemt orkestreret helhed, der af en enig komité tildeles Den Danske Bogdesignpris.

CK, Foreningen for Boghaandværk, 2011

Lektørudtalelse

Kåre Gades bog er den første af sin art. En lille fin bog, som opfylder et behov, de fleste ikke vidste, de havde: En opskriftsbog som alene har fokus på denne fantastiske lille ting i olie med 66 forskellige ideer til at bruge den som krydderi, markant smagsgiver eller bare som sig selv.

Lene Kristiansen, Lektørudtalelse, Uge 1 2012.