Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Kvinde på flugt fra meddelelse » Pressen skrev

Pressen skrev

Seks stjerner i Jyllandsposten
”Kvinde på flugt fra meddelelse” er en voldsomt besættende og dybt foruroligende læseoplevelse, en gave fra en af verdens største forfattere.
Lars Ole Sauerberg, 18. september 2011.

Seks hjerter i Politiken:
... et mesterværk af en roman. ... mød et nyt hovedværk i litteraturen.
Bjørn Bredal, 8. september 2011.

Seks stjerner i Berlingske Tidende
Man skal være varsom med prædikatet mesterværk. Men når det gælder David Grossmans israelske antikrigsroman, kan det ikke råbes højt nok.
Per Krogh Hansen, 16. september 2011.

Epos om Israel: Familielivets permanente elektrochok
"Kvinde på flugt fra meddelse" er med rette blevet hyldet alle de steder, romanen er udkommet, selv i den arabiske presse er der drysset mild stjerneregn ned over Grossman, der nok tidligere har skrevet ambitiøse romaner, men som når et højdepunkt i sit eget forfatterskab og i det moderne Israels litteratur med dette værk ... Uanset hvilket filter man ser romanen igennem - bibelsk, politisk, biografisk, litteraturhistorisk - gør den indtryk, men størst af alt er dog det præg, den sætter på læseren ved i talrige smukke, indlevende sætninger at indkredse den største frygt: at miste sit barn.
Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad, 15. september 2011.

Denne vej til traumeafdelingen
En storslået rejse ind til dybet af det krigsmartrede sind og til tilgivelsens sted, virtuost svøbt i lag på lag af historier om at leve sammen ... Rammen er det moderne Israel, men den store fortælling om at leve med krig, om villigt at måtte ofre sine unge sønner og gøre vold på sit dybeste forældreinstinkt, om at rejse sig fra de største sorger og ydmygelser og forsøge at se dem, som har såret én dybest, i øjnene og læse deres egen fortvivlelse - den er en fundamental og universelt vedkommende fundering over, hvorfor vi egentlig vil være her i verden, med al dens vildskab og urimelighed. Og godhed og skønhed.
Heidi Laura, Weekendavisen, 9. september 2011.

Den fortvivledes besværgelse
Har man ambitionen om at komme ind under huden på det Israel, der jo fortsat sætter dagsordenen for krig og fred i verden, og som udgør den ene part i en uløselig konflikt, er Grossman uomgængelig. Kvinde flugt fra meddelelse er dertil et uforglemmeligt kvindeportræt i en uforglemmelig roman. I dens fulde længde.
Georg Metz, Information, 9. september 2011.

Seks hjerter ... en fabelagtig fortælling om krig og kærlighed
Der er bøger, man ikke bare læser, men som flytter ind i en. Som, mens man læser dem, bliver en integreret del af ens person, og som man igen og igen fanger sig selv i at gå og tænke over, mens man i virkeligheden skulle lave noget helt andet. En sådan bog er den israelske forfatter David Grossmans seneste roman ... en helt igennem fantastisk bog.
Marcus Rubin i anmeldelse af bogens amerikanske udgave, Politiken, 3. december 2010. Læs hele anmeldelsen her.

Ikke høre, ikke vide (seks stjerner)
Grosmans bedrift er enorm, forfatteren forløser dilemmaerne, smerten og kærligheden på smukkeste vis.
Alt for Damerne 1. december 2012.

Lektørudtalelse
Stor romankunst og krævende læsning men absolut indsatsen værd. En roman, som gør en forskel i verden.
Marianne Majgaard Jensen, uge 43, 2011.

Samtaler med Grossman

»Bogen handler ikke om døden, om sorg eller fortvivlelse. Den handler om livets fylde og facetter, om (...) denne kombination af eksistentiel frygt og høj vitalitet, der nærer hinanden, der måske er unik for Israel, og som er bogens tema.«
Grossman i et interview af Niels Ivar Larsen, Information, 9. september 2011.

Israel er som en rustning uden ridder
Efter næsten 10 år i et meget personligt og indadvendt skribentunivers styret af frygten for at gentage konfliktens klicheer og de allerede så ofte skrevne ord om besættelsens tyranni satte den israelske forfatter David Grossman sig i 2003 atter ved tastaturet for at skrive en roman ...
"Kvinde flugt fra meddelelse" udkommer nu på dansk, men er allerede blevet kåret af mange til at være Grossmans vigtigste roman hidtil. Et værk om krig, kærlighed, fred og håb på højde med de største internationale klassikere.
Og samtidig en af de bøger, som den amerikanske præsident, Barack Obama, havde med sig i kufferten, da han drog på sommerferie ...
På []en måde er bogen Grossman selv, lige så meget som den er Israel. Det er en kærlighedserklæring til et problemfyldt land bundet af sorg, hvor politikerne og resten af befolkningen stadig har et valg.
"Hvis du giver op, er det tegn på, at du er ligeglad. At tingene ikke har nogen mening. Så giver det for den sags skyld heller ikke mening, at vi er her. Der er så mange gode grunde til, at vi ikke skal være her. Død, konflikt, uro, terror. Men livet her i Israel giver mening. Også selvom virkeligheden somme tider indikerer det modsatte."
Allan Sørensen, Kristeligt Dagblad, 2. september 2011.

David Grossmans bog 'Kvinde på flugt fra meddelelse' kunne ikke beskytte sønnen, der døde i krigen i 2006. Men ordene har sin egen kraft, og skriveprocessen har bragt den israelske forfatter tilbage til livet
»At skrive er min måde at forstå min egen eksistens på, at forstå menneskene omkring mig og livet i dette land på. Jeg blev idømt ophold i sorgens straffelandskab. Det mindste, jeg kan gøre, er at dokumentere det, så godt jeg kan. Og det er ikke kun det. At skrive om det er også en måde at vælge livet på over for sorgens tyngde - og sorgen har stor tyngde.«
Grossman i et interview af Hanne Foighel, Politiken, 1. september 2011.

Hør Hanne Foighels interview på Danmarks Radio med David Grossman

Grossman og den personlige historie
»Det er rigtigt, at det at miste sine nærmeste i krig eller terror er en fælles skæbne for mange israelske familier. Vi har selv, eller vore børn har været soldater, og vi er splittet mellem nødvendigheden af at være soldat og risikere livet og så håbet om fred. Men jeg forsøger aldrig at skrive nogen national roman, hvor nationens stemme så at sige skal høres. Det vil der bare komme en politisk pamflet ud af. Jeg skriver en personlig historie, men i den enkelte skæbne kan ligge en større og mere generel fortælling.«
Grossman i et interview af Bent Blüdnikow, Berlingske, 4. september 2011.

---

Meget sjældent, nogle få gange i et liv, åbner man en bog, der, når man lukker den igen, har ændret alt. Mure er revet ned, barrierer er blevet brudt ... At læse den er som at blive revet fra hinanden, skilt ad, rørt i sit inderste væsen; det er, som om man, efter lang tids fravær, er blevet menneske igen.
Nicole Krauss

[David Grossman] har sigtet så højt, som det er muligt, i en roman, som omhandler de store spørgsmål om kærlighed, intimitet, krig, minder og frygt for personlig og national udryddelse, og det er i allerhøjeste grad lykkedes ham at opnå det hele.
The Independent

Dette er en stor roman, et sjældent eksempel på en bog, der lever op til sine ambitioner ...
The Herald Scotland