Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Nummer Et, eller I andre muligheders haver

Nummer Et, eller I andre muligheders haver

Ljudmila Petrusjevskaja: Nummer Et, eller I andre muligheders haver. Udgivet august 2015. 1. udgave. 1. oplag. 255 sider. Hæftet. 299,95 kr. ISBN 978-87-7695-244-0.

Tilrettelagt af Anne-Louise Hansen, oversat af Helle Thomsen Dalgaard.

Køb

En hæsblæsende og afsindig thriller fra det postkommunistiske Rusland, hvor virkelighed og fantasi, videnskab og vanvid, sjælevandring og computerspil, mafia og urkræfter, kannibalisme og gamle guder flettes sammen og giver nye muligheder. Grænserne mellem det virkelige og det uvirkelige, mellem hverdag og computerspil opløses, og personerne bevæger sig fra de afstukne veje ind i ”Andre muligheders haver”. Hovedpersonen Ivan, Nummer Et, er etnograf og knyttet til et forskningsinstitut i 1990’ernes Moskva, hvor man kun kan drømme om at få en løn, man kan leve for. Nummer Et er i gang med at udforske et uddøende, fiktivt sibirisk folkeslag, entterne, deres sociale forhold, deres værdigrundlag, etik og religion. Samtidig er han i gang med at udvikle et computerspil ”I andre muligheders haver”. Såvel Nummer Et som hans modpart sjamanen Nikulajuol er repræsentanter for uddøende racer: de russiske intellektuelle og de små folkeslag. I det nye samfund overlever kun kynikerne, spekulanterne og forbryderne. Med afsæt i en rablende ”goddag-mandøkseskaft” dialog mellem Nummer Et og hans direktør om en gidseltagning og en løsesum skabes et univers af forfølgelse og mareridt, en til tider blodig affære. En grum historie, en advarsel, fremført med sprudlende sproglig dristighed.

Nogle mener, at forfatteren, Ljudmila Petrusjevskaja, er et fremmedelementt. Andre ser hende som en af de største russiske forfattere i slutningen af 20 . og begyndelsen af det 21. århundrede.

Politikens Alexander Vesterlund gav 5 hjerter og skrev:

At tænke tilbage på denne mystiske og ildevarslende roman af russiske Ljudmila Petrusjevskaja, nu hvor jeg har læst den, er lidt som at genkalde sig en fjern drøm, man aldrig har glemt. Man er ikke sikker på meningen, man forstår bare, at den er vigtig.