Forlaget Vandkunsten » Hvem? » David Grossman

David Grossman

David Grossman (f. 1954), er kendt som essayist og er samtidig en af israels betydeligste forfattere, oversat til mange sprog. David Grossman tilhører den israelske venstrefløj og har offentligt kritiseret den israelske politik over for palæstinenserne.

Hans roman, Kvinde på flugt fra meddelelse, fremstiller den moderne israelske families historie, fortalt af en mor, der frygter for sin indkaldte søns liv. Da Grossman lagde sidste hånd på bogen, blev hans egen søn dræbt i aktion i Sydlibanon.

Efterfølgeren, At falde ud af tiden, er et sørgespil for mange stemmer, som belyser sorgen og tabet. At falde ud af tiden blev sat op på scenen, bl.a. på Dramaten i Stockholm.

Den seneste roman på dansk, En hest kommer ind på en bar, handler - som næsten alle Grossmans øvrige bøger - om familien og menneskets nære relationer, men temaet er hvordan man kan leve med en vits på læben selv om man sørger indeni. Hesten udkom i mange lande kloden over, men så vidt vides er det aldrig lykkedes nogen at få vittighedens slutning ud af forfatteren, selv om han ved en middag i Jerusalem påstod, at han selv kender ikke mindre en syv forskellige.

I februar 2019 udkom hans seneste roman i Israel, hvor den på tre uger solgte 30.000 eksemplarer. På dansk har den arbejdstitlen "Da Nina vidste" og skal udkomme til september. I følge oversætterne og andre hebraiskkyndige har den de kvaliteter og den brede appel, som gjorde Kvinde på flugt for meddelelse til en verdenssucces. Historien har rod i virkelige begivenheder og handler om tre jødiske kvinder, tre generationer, som forsøger at komme til bunds i de traumatiske begivenheder, der har styret deres indbyrdes liv og gjort det svært for dem at tale sammen. De rejser fra Israel til en af Titos tidligere fangelejre i Adriaterhavet, hvor sandheden venter dem.

At falde ud af tiden

Da Nina vidste

Den litterære kattekalender 2018

En hest kommer ind på en bar

Kvinde på flugt fra meddelelse

Kvinde på flugt fra meddelelse