Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Snedage » Pressen skrev

Pressen skrev

Jagten på identiteten

"Den tyske forfatter Jan Christophersen har fået en forrygende debut med romanen " Snedage ", der udspiller sig i det dansk-tyske grænseland og er præmieret med den tyske Buddenbrook-pris.
I sammenlagt syv år arbejdede den 36-årige forfatter på bogen og levede med kroværten og amatørarkæologen Paul Tamm og hans plejesøn Jannis, der er handlingens dominerende skæbner med to store naturkatastrofer som kulisse: Den sagnomspundne by Rungholt, der sank i Vadehavet i 1362, kaldet frisernes Atlantis, og den voldsomme snestorm på de samme breddegrader ved årsskiftet 1978-79.
Kritikerne har fremhævet Jan Christophersens evne til at favne hele den skønlitterære palet i romanen: Skildringen af sindelagskonvertitterne og brydningerne mellem dansk og tysk i en spændt og kaotisk efterkrigstid; marsklandskabet med skiftevis sne og en tåge så tæt som egnens ærtesuppe og en horisont så klar som en kornsnaps. Også friserne, stedets genstridige minoritet, hvis motto er "Hellere død end slave", beskrives troværdigt ifølge kritikerne."
Lars Ole Knippel, Jyllands-Posten, 28. december 2010.

Søgen i grænselandet

"Det er nemlig hverken i kraft af dramatiske begivenheder eller et sindrigt plot, at Jan Christophersens (født i 1974) debutroman formår at fascinere. Snarere ved at insistere på at være "gammeldags".
Nogle vil måske finde stilen, som undertiden har mindelser om Theodor Storm, lige lovlig omstændelig.
Men måske netop ved at turde dvæle lidt ved tingene når forfatteren ind til kernen i sit egentlige projekt: At indfange det flygtige i identitetsdannelsen."
Mikael Busch, Jyllands-Posten, 10. december 2010.

Himlen over vadehavet

"Jan Christophersens debutroman er langsom og alvorsfuld, men værd at fordybe sig i. Man får stor lyst til at se det landskab, den foregår i - men måske er det bedst at vente, til sneen er væk."
Else Cornelius, Berlingske Tidende, 10. december 2010.

Spor af fortiden

"Overbevisende debutroman af Jan Christophersen, hvor vadehavet og marsklandet i Nordtyskland danner rammen om denne smukt fortalte beretning om tab af rødder og forgæves søgen efter et nyt ståsted."
Katinka Bruhn, Weekendavisen, 3. december 2010.

Besat af Vadehavet

"Ægteskabshistorien rummer præcise iagttagelser af to, der slider hinanden op, og den omkranses af en række tidsbilleder. Tyskerne, der efter krigens afslutning pludselig bliver meget danske på grund af Sydslesvighjælpens madpakker. Halvbroderen Nils, der vil i dansk skole og senere flytter til Esbjerg. Mennesker, der er strandet efter krigen på et sted, der rummer både dansk og tysk. Hjemstavn og tilhørsforhold er lige så flydende i dette marskland som havets flod og ebbe, der udgør en dramatisk klangbund for skæbner, der rykkes rundt af både historien og naturen.
Jan Christophersen udnytter således hele den billedbrug, som stedet og dets særegne natur giver anledning til, i sin skildring af personerne. Der er vandet, der flytter alting, trækker fra og lægger til. Der er synet af fuglene, der i det øde landskab kun ses »som småbitte prikker over halligen, og man må forestille sig, at de ser ud, som var de i konstant bevægelse, selvom de står stille. Sådan er alting nemlig herude: i stillestående bevægelse «."
May Schack, Politiken, 27. november 2010.

Hjemløse eksistenser

""Snedage" er en stilfærdig, stemningsfyldt roman, og den giver sig god tid - her er ikke store ord og mange falbelader, men en lavmælt, forunderlig tone af fortrolighed."
Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende, 8. januar 2011.

Den sunkne by

"... en vidtspundet og anekdoterig historie ..., som Christophersen med en for en debutant imponerende sikkerhed holder i stram snor til en overraskende slutning. Her er et betydeligt fortælletalent på spil, som det bliver interessant at følge i fremtiden."

Steen Klitgård Povlsen, Litteraturmagasinet StandArt, 28. marts 2011.

Lektørudtalelse

"En god historie, flot skruet sammen og fortalt i et smukt, stemningsfuldt sprog."

Birgit Sloth, uge 02/2011.