Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » RUMI før og nu, øst og vest. Jalal al-Din Rumis liv, lære og digtning » Pressen skrev

Pressen skrev

Rundt om Rumi

"Rumi før og nu, øst og vest" er en mursten af et videnskabeligt værk, som overbevisende blotlægger Rumis rødder og ser nærmere på hans betydning for sam- og eftertidens filosofi, litteratur, spiritualitet og religion. (...) 800 år efter sin fødsel er den oldpesiske sufi blevet en metafysisk superstjerne på især det amerikanske marked, og med Lewis´ omfattende håndbog har den til tider lovlig kulørte Rumi-dyrkelse omsider fået et sobert, informativt og forskningsbaseret fundament. (...) en fornem portal til et livsværk, som forundrer og forandrer endnu.

Christian Graugaard, Politiken, 3. juli 2010 Læs hele anmeldelsen her

Politiken synes

Rummelige Rumi

Hvad har Madonna, H.C. Andersen, Martin Buber, Dag Hammerskjöld, Deepak Chopra og Demi Moore til Fælles? I hvert tilfælde interessen for Jalal al-Din Rumi! Men hvem er Rumi? I Franklin D. Lewis´ mastodont af en bog "Rumi før og nu øst og vest" står svarene bogstavelig talt i kø på de 600 tæt skrevne sider - imponerende oversat af Mogens Bähncke og Birgitte Rahbek - og svarene kommer, som også titlen antyder, fra både øst og vest. (...) går Franklin D. Lewis til værks med en grundighed, som er voldsomt imponerende, (...) Længere bort fra enhver form for fundamentalisme end hos sufimesteren Rumi er det umuligt at komme. Den lære slår Franklin D. Lewis´ bog fast med lærde syvtommersøm.

Jørgen Johansen, Berlingske Tidende, 28. april 2010

Den universelle mystik

Flot bog - Forlaget Vandkunstens sædvanlige standard, (...) den er grundig og kommer godt rundt om sin hovedperson, som er Rumi. (...) karakteriseret som "den mest populære digter i USA", så aktuel er han, skønt han blev født i 1207 (...) Bogen aftrykker og kommenterer 50 af Rumis digte, ... mange er umiddelbart smukke og peger på den mystiske, ofte stærkt erotisk potenserede paradoksalitet, som også kendes fra zen-buddhismen (...) Men digtene kan også antage karakter af ren kærlighedslyrik

Johs. H. Christensen, Jyllands-Posten, 19. juni 2010

Mystikkens mester: En gammel New Age-profet

RUMI før og nu. øst og vest er en meget smuk bog i hardcover i langt format og med over 600 siders smuk typografi. Men indholdet er også den helt store nydelse. Franklin Lewis skriver for det første enkelt og ligetil. Alle kan være med. Dernæst formår han virkelig at komme rundt om alle aspekter af Rumi, (...) Er man interesseret i Rumi, fordi man er betaget af digtene, er det her guldgruben, der giver konteksten socialt, kulturelt historisk og filosofisk.

Ole Grünbaum,Weekendavisen, 26. marts 2010

Byg din rede i intethed

...bemærkelsesværdigt aktuelt og vedkommende. (...) Et sprænglærd pragtstykke af en bog (...) Skøn at skue. Ædru i sit sigte. Og her er nok at gå på opdagelse i, (...) sjældent har jeg slugt et tørstof med større glæde! For er der krumme i denne uleflende bog til oversættere og Rumiforskere i alle kategorier, er der også masser af brød til alle os, der bare vil næres i ånden, gribes (ordløst!) om hjertet og glædes ved tidens vældige vingesus. (...) Rumis poetisk-mystiske univers er på den måde forbavsende aktuelt. Ikke fordi han skriver noget nyt, men fordi han skriver det, der er sandt til alle tider.

Liselotte Wiemer. Kristeligt Dagblad, 13. marts 2010

Boghåndværk

Rumi er en yderst raffineret og delikat bog på alle områder: med forgyldt topsnit, læsebånd og stofryg. østens måne i guldprægning med cirkler som i vand på ryggen. og det er ikke et hvilket som helst marmoreret papir på bogens for- og bagperm, men dansende dervisher, der danner bund for denne marmorering. dansen fortsætter fra omslaget ind på forsatserne, men nu som en lysende, hvirvlende cirkelbevægelse på en dyb grøn baggrund. Herefter fortsætter bogen sin optakt på de efterfølgende ni sider med farvefotografier af de dansende dervisher. en usædvanlig flot ramme og optakt til bogens indhold om den iranske mystiker jalal al-din rumi. det valgte højformat bidrager til, at bogen – trods dens mange sider – er harmonisk og behagelig at have i hænderne, og valget af det tonede munken pure papir til tekstdelen er ligeledes rart at se på og at røre ved. typografien står godt på siderne, og bogen er flot komponeret, så den bliver overskuelig trods det omfattende indhold. jeg sætter pris på, at bogen har smudsomslag, da denne bog hurtigt kan blive slidt i laser i mit selskab!

HB, Foreningen for Boghaandværk, 2010

Anmeldelse

Franklin D. Lewis´ bog om den iranske mystiker Jalal al.din Rumi (1207-1273) er ganske enkelt et mesterværk: Det er en sprænglærd bog, der ud fra en kritisk gennemgang af de originale persiske kilder fortæller om den historiske Rumi og det intellektuelle, religiøse og mystiske miljø, han var en del af og i århundrede satte sit præg på. Dertil kommer en fin og meget grundig gennemgang af det åndelige sufi-broderskab Mevlevi-ordenen med de dansende dervisher.

Ole Bjørn, Religion (Tidsskrift for Religionslærerforeningen for Gymnasiet og HF), juni 2010

Lektørudtalelse

Den store, smukke bog er en afhandling, skrevet af den amerikanske forsker Franklin D. Lewis fra universitetet i Chicago, og den indgår som bind nummer 20 i den imponerende skriftserie Carsten Niebuhr biblioteket, hvor der som altid er kælet for boghåndværket. (...) en letflydende oversættelse Poul Flou Pedersen, uge 2, 2010