Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Carsten Niebuhrs Beskrivelse af Arabien 1772 » Pressen skrev

Pressen skrev

Carsten Niebuhrs andet hovedværk: "Beskrivelse af Arabien" fra 1772 beskriver på fremragende vis hans vedkommende og fantastiske ekspedition fra 1761 til 1767

[Carsten Niebuhr] er en fremragende fortæller, som man læser stakåndet og forslugent, for han beretter nærværende, som sad man over for ham, i et afslappet, nøjeregnende sprog og med uhildet nysgerrighed og undersøgende fordomsfrihed...
Undersøgende og videbegærligt skriver han om sprog og ord, om omskæring, religion, mønter, hygiejnen (som var stor!), om dervishers ekstase (og svindelnumre), om bordskik, madvaner, kvinders rolle i familie og samfund og om landskaber og steder - en fascinerende skildring af f. eks. de hellige byer Medina og Mekka med Ka'baen...
"Beskrivelse af Arabien" er et fornemt boghåndværk: Tyk og tung som en af de gamle kirkebøger, som den ligner, trykt på det lækreste papir med spættet kant og klare, fascinerende illustrationer (udarbejdet af Niebuhr selv), der i en enkel streg formidler de eksotiske og mærkværdige ting og sager, steder og bygninger.

Johs. H. Christensen, Jyllands-Posten, 19. marts 2009.

Selv 250 år efter, Carsten Niebuhr-ekspeditionen drog til Arabien, er beretningen derfra spændende og aktuel

Mest spændende er Niebuhrs skildring af mødet med den fremmede muslimske kultur og religion. Her viser han, at han kan andet og mere end at skildre og måle landskaber og natur. Han er en opmærksom og fordomsfri opdagelsesrejsende, som iagttager, måler og analyserer. Ikke tørt og videnskabeligt, men med karskhed, respekt og lune...
[Beskrivelse af Arabien] er et sandt festfyrværkeri af iagttagelser og indtryk. Lærerig og tankevækkende, både som et historisk dokument, men også som en inspiration til det aktuelle religions- og kulturmøde.

Steen Skovsgaard, Kristeligt Dagblad, 21. marts 2009.

Med Carsten i Morgenlandet

I slipstrømmen af den genopblussende interesse for oplysningstidens dansk-tysk-svenske Arabienseventyr - så fint og grumt dramatiseret af Thorkild Hansen allerede i 1962 - har Forlaget Vandkunsten (med en hel hær af velestimerede filologer) nu kastet sig over Niebuhrs officielle dokumentationsarbejde, som udgives smukt fordansket og i akkurat så bibliofilt pragtudstyr som de foregående bind. Grafikeren Anne Rohweder - som også formgav de tidligere bøger - har igen fået lov at boltre sig i skrifttegn, protokollærred og ølpapir, og det hele er præcis så ødselt, som man kan forvente af et videnskabeligt eksposé anno 1772.

Christian Graugaard, Politiken, 25. marts 2009.

I Det lykkelige Arabien

Der er mange skægge generelle betragtninger af etnografisk art i Niebuhrs skildring. Vi får en europæisk nysgerrig opdagelsesrejsendes beskrivelse af sæder og skikke hos muslimer og jøder i området og på forskellene mellem dem og europæerne. Niebuhr var gennemgående en fordomsfri og dygtig opdager.

Bent Blüdnikow, Berlingske Tidende, 27. marts 2009.

Morgenlandet a la Niebuhr

... det er blevet et pragteksemplar af en bog, hvor Carsten Niebuhrs humor, skarphed og aldrig svigtende nysgerrighed slår igennem igen og igen. ... Carsten Niebuhrs aldrig svigtende videnskabelige stædighed fører gang på gang læserne ad overraskende stier til nye spændende historier.

Henrik Uhre-Prahl, Kalundborg Folkeblad, 11. april 2009.

Lektørudtalelse

Det er interessant at se en så god formidling af viden om den islamiske verden på ekspeditionens tidspunkt. Som en videnskabelig rapport er sproget nøgternt, men alligevel personligt. Flot udstyret værk, der giver et fantastik indblik i denne vigtige og spændende ekspedition, der faldt så sørgeligt ud.

Hans Michelsen, uge 2009/18.