Forlaget Vandkunsten » Bøger alfabetisk » Historien om Hayy ibn Yaqzan og den østlige visdoms hemmeligheder » Pressen skrev

Pressen skrev

En arabisk verdensopdager

"Historien om Hayy ibn Yaqzan og den østlige visdoms hemmeligheder" er en elegant, smuk og veltilrettelagt arabisk klassiker. ... Her sættes et kritisk, filosofisk frirum, der kendes fra Robinson Crusoe, Rousseaus Émile, Holbergs Niels Klim og den gådefulde historie om Kaspar Hauser. Den lille arabiske fortælling har da også i århundreder fascineret europæiske forfattere, der har kendt den i forskellige udgaver. Særligt spændende er dens betydning for den engelske analytiske filosof John Locke. Dette stykke receptionshistorie er der gjort forbilledligt rede for i det lange efterskrift, der er et helt stykke andalusisk-arabisk litteraturhistorie. Vi præsenteres for den nyeste litteratur og for de problemer, forskningen arbejder med i dag. Således er det et fint stykke international forskning, der her foreligger på dansk.

Carsten Bach-Nielsen, Kristeligt Dagblad, 28. februar 2009.

Arabisk klassisker

Tufayls bog er bedre skrevet [end Daniel Defoes "Robinson Crusoe"] og rummer flere udfordringer og belønninger til sin læser. Den hitter stadig i de arabiske lande, og den danske udgave er et godt bidrag til skabelsen af fælles referencer i filosofiens minefelt.

Lars Bonnevie, Weekendavisen, 8. april 2009.

Lille eventyr i stor verden

[Det er let] at svare på, hvad man skal med bogen i dag, hvor den lander i en dansk debat om islamisk fundamentalisme, som ikke synes præget af stor indsigt i islamisk kulturhistorie. Her får man et gedigent stykke sådant foræret, præsenteret med hele den arabiske, historiske og filosofiske kontekst. Det er bare at sætte sig ned og læse og nyde den klare tanke og de store visioner i Ibn Tufayls lille eventyrværk.

Karen Syberg, Information, 8. april 2009.

Islamisk idehistorie

Det er lidt af en begivenhed, at der nu foreligger en dansk udgave af Ibn Tufayls fascinerende og gådefulde lille "roman" (...) Kaufmann Sørensens efterskrift fremstiller fortrinligt og ved brug af en omfattende akademisk litteratur romanens placering i islamisk filosofihistorie og dens betydning i europæisk tænkning. Bogen kan dermed varmt anbefales alle med en interesse for idehistoriens kringlede veje.

John Møller Larsen, Sfinx, nr. 4, 2009.

Lektørudtalelse

En lille sensation på dansk er denne oversættelse af et stykke middelalderlitteratur skrevet af en arabisk filosof. Et betydningsfuldt værk fra den arabiske filosofis glansperiode, hvis store indflydelse kan spores i europæisk litteratur og tænkning. Men også et værk, der trods alt henvender sig til de få - fortrinsvis i studieøjemed.

Et stykke arabisk middelalderlitteratur, der formidler datidens omverdensforståelse og -tænkning i skønlitterær form. Det er et sjældent værk, vi nu har fået adgang til på dansk.

Helle Winther Olsen, Lektørudtalelse, uge 2009/11